Infrastructura

20 March 2018
Primul dispensar al comunei a fost amenajat într-o clădire spaţioasă, care era proprietatea lui Spirea Sorescu şi era compus din circumscripţie medicală deservită de un medic şi două cadre medii sanitare, oficiant sanitar dezinfector, casa de naşteri cu un numar de 12 paturi, deservită de o moaşă şi un asistent, un cabinet stomatologic deservit şi acesta de un technician dentar.

După 1989 mai exact în anul 1998 , clădirea dispensarului medical uman a fost revendicată de moştenitorii defunctului Spirea Sorescu şi au fost câştigate de aceştia în urma unui process civil. Din relatările d-nei Savu Argentina care a fost asistent medical în aceea perioadă am aflat că în urma acestei decizii a instanţei de judecată, cadrele medicale care slujeau în aceea clădire au fost evacuate forţat, câţiva locuitori din comuna Lipăneşti au scos tot mobilierul din dotare şi aparaturi, documente, fişe medicale în curtea clădirii, de unde au dispărut multe din aceste lucruri. În urma multor neplăceri suportate de cadrele medicale în final au fost preluaţi de Spitalul Boldeşti Scăeni pentru o scurtă perioadă de timp cca 6 luni, de unde le-a dispărut şi puţinul instrumentar care le mai rămăsese. Astfel dupa cele 6 luni , dispensarul medical uman a fost mutat în incinta Căminului Cultural şi a funcţionat în doua camere, un hol şi un grup sanitar, iar medicii de la aceea vreme au trebuit să refacă tot inventarul distrus şi dispărut. Sănătatea locuitorilor este vegheata cu profesionalism şi dăruire de cei doi medici generalişti şi de cele două asistente medicale.

În incinta Primăriei a funcţionat o farmacie care a deservit cu medicamentele necesare locuitorii din comună până în anul 2007.

Spaţiul în care funcţiona dispensarul uman nu era tocmai propice acestei activităţi motiv pentru care în anul 2000 primarul de la aceea vreme a început construcţia unui dispensar uman iar până în anul 2001 s-au construit beciul şi fundaţia dispensarului după care lucrările au fost sistate.

În anul 2004 în urma alegerilor locale, a fost ales dl. Nica Robert Viorel primar al Comunei Lipăneşti, un tânăr de numai 30 de ani , născut şi crescut în Lipăneşti, cu putere de muncă, de profesie inginer, a continuat lucrările acestei construcţii iar în data de 18 noiembrie 2007 a fost inaugurat Centrul Medical Lipăneşti, o construcţie spaţioasă cu un etaj, facută cu bun gust, structurată în 10 camere, patru toalete cu câte 2 cabine fiecare, 2 cabine de duş iar încalzirea se face cu centrală termică.

În incinta Centrului Medical funcţionează doi medici generalişti, două asistente şi farmacie la parter, iar la etaj un medic stomatolog şi asistentă. 

Datorită intemperiilor şi vechimii, clădirea Caminului Cultural necesită reabilitare totală, din acest motiv au fost mutate provizoriu în Centrul Medical, Poliţia Comunitară şi Biblioteca Publică.